Background for a day in the life of

Een dag in het
leven van...


Katrien Gistelinck Project Manager / Analist

Katrien werkt ondertussen al sinds 2006 bij ACA IT-Solutions. Ze heeft sindsdien een mooi en indrukwekkend carrièrepad afgelegd. Katrien startte als functioneel analist en is ondertussen doorgegroeid tot deel van een leadership team binnen ACA en coach. Katrien is ook een vertrouwenspersoon voor veel mensen binnen de organisatie. We zijn haar dan ook enorm dankbaar voor haar dagelijkse inzet en enthousiasme! Aan de hand van onderstaand interview wilden we haar nog beter leren  kennen. 

Dag Katrien, stel jezelf eens even kort voor?

Hallo, ik ben Katrien, ondertussen 45 jaar. Onlangs was ik 19 jaar getrouwd :-). Ik heb twee kinderen, een dochter van 16 en een zoon van 14. 

Oorspronkelijk ben ik afgestudeerd als Industrieel Ingenieur in de medische elektronica. Mijn thesis hield in dat ik een applicatie moest ontwikkelen waarbij hart- en spiersignalen geanalyseerd werden. Hieruit kon je dan afleiden of en waar er een afwijking was. Zo ben ik eigenlijk de eerste keer in aanraking gekomen met softwareontwikkeling.  

Wat ben je na je studies gaan doen? 

Ik ben onmiddellijk in de informaticasector begonnen. Het eerste bedrijf waar ik voor heb gewerkt ontwikkelde software voor banken. Tijdens mijn sollicitatieprocedure werd mij de vraag gesteld of ik als developer aan de slag wou gaan of meer het analyse-stuk op mij wilde nemen. Ik heb toen onmiddellijk voor analyse gekozen. Tijdens de twee jaar dat ik werkte, heb ik veel naar het buitenland gereisd. Ik ging dan ter plekke met de klant bespreken wat zij nodig hadden. Daarna reisde ik terug naar België om dit te ontwikkelen met de software developers. 

Rond mijn 25ste ben ik gaan werken bij een bedrijf gespecialiseerd in software voor tv- en radio stations, ook als Business Analyst. Ook hier stond ik in constant contact met klanten in het buitenland. Het was een zeer zelfstandige job, waardoor ik veel zaken op korte tijd heb geleerd: leren omgaan met de klant, zelfstandig werken, communicatieve vaardigheden, hoe handelen in bepaalde situaties, hoe communiceren met een taalbarrière, …

Nadien ben ik bij een consultancybedrijf gaan werken. Ik heb dan veel consultancy opdrachten gedaan, maar ik merkte dat de band met mijn collega’s en het bedrijf vervaagde. Een voormalige collega is toen bij ACA begonnen, en vroeg of ik niet ook eens wou horen wat ACA te bieden heeft. Zo ben ik in 2006 bij ACA terechtgekomen. 🙂 

Waarom heb je toen voor ACA gekozen als werkgever?

Ik had een heel aangenaam kennismakingsgesprek met Ronny Ruyters (CEO) en Stijn VDE (CTO). Hun aanpak sprak me meteen aan. Ik heb daarvoor altijd bij bedrijven gewerkt waar er toch wel een hiërarchische structuur heerste, maar bij ACA kreeg ik meteen een heel ander gevoel. Er is een veel hechtere band met het management team en een heel lage drempel om zaken aan te kaarten. En dat is nu nog altijd zo!

Ondertussen heb je een heel mooi pad afgelegd bij ACA :). Kan je ons wat meer uitleg geven over jouw huidige rol? En hoe je functie is geëvolueerd doorheen de jaren? 

Ook hier startte ik als business / functional analyst en bekeek ik samen met de klant wat ze precies nodig hadden. Die visie werkte ik dan verder uit zodat onze developers precies wisten wat ze moesten bouwen. Ondertussen is deze functie wel geëvolueerd en gaan we meer meedenken samen met de klant. We gaan niet meer alleen kijken naar wat de klant wil, maar ook waarom de klant dit zo wil of dat wel de beste manier is om het resultaat te halen.

Ondertussen heb ik wel al voor verschillende klanten gewerkt tijdens mijn 14 jaar bij ACA. Ik heb meegewerkt aan projecten van onder andere Johnson & Johnson, Isabel, Vlaamse Overheid en IDEWE. Dit waren steeds projecten van minstens een jaar, vaak ook bij de klant zelf. Zelf vind dat erg fijn, omdat ik dan een echte connectie met die klant kan opbouwen.

Tegenwoordig verdeel ik mijn tijd tussen enerzijds analyse en project management voor IDEWE en anderzijds mijn taken binnen het managementteam van de custom software unit binnen ACA. Ik neem vooral de demand en capacity vragen op en ondersteun ik de team leads. Ik vind het enorm fijn en interessant om mensen te helpen groeien in hun rol of te begeleiden in een andere rol die ze willen opnemen.

Hoe ervaarde jij je eerste werkdag / periode bij ACA?

De ondersteuning vanuit ACA was fantastisch. Ik was nieuw bij ACA, nieuw bij de klant, nieuw in het team en ik werd meteen opgevangen. ACA hechtte er erg veel belang aan dat ik me goed voelde in het team. Er werd op regelmatige basis gecheckt hoe het met me ging. Ik had onmiddellijk het gevoel dat ik een team achter me had staan op wie ik kon terugvallen.

Waarom werk jij vandaag de dag nog voor ACA? 

Ik heb ondertussen veel bij klanten gezeten en merk dat ACA’ers echt fier zijn op wat ze doen. We willen iets opleveren waar we trots op kunnen zijn, terwijl dat niet in alle bedrijven zo is. Die gedrevenheid zorgt ervoor dat ik mezelf telkens wil blijven verbeteren. Daarom werk ik ook al zo lang bij ACA: ik hou van de passie en gedrevenheid van de mensen hier. Ook de laagdrempeligheid naar het management toe en de open cultuur zorgen ervoor dat ik nu nog elke dag met veel plezier kom werken.

Wat is een heel belangrijke les die je hebt geleerd, in je tijd bij ACA?

Hulp vragen! Ik ben een persoon die altijd eerst probeert alles zelf op te lossen. Ik moest er echt aan wennen dat er ook effectief een team is waar je op kan terugvallen. Ik ga nu wel sneller naar iemand toestappen om te vragen hoe zij het zouden aanpakken. Bij ACA heb ik dus geleerd dat je een heel bedrijf achter je hebt, bomvol met collega’s die je maar al te graag even helpen.

Wat was jouw lievelingsthema van ons jaarlijks nieuwjaarsevent? 

Er zijn al heel veel toffe feestjes geweest.  Degene die mij het beste bijgebleven zijn was het jaren 90 feestje in de Lido in Leuven.  Daar was toen heel veel ambiance en de dansvloer stond de hele avond echt goed vol.  En dan ook wel het Harry Potter feestje.  Alles paste toen echt wel heel goed in het thema: de inkleding van de zaal, de activiteiten zoals vuurspuwen en die slang.  Super was dat!

 

Wat is één van de leukste momenten die je je kan herinneren bij ACA? 

De ACA-weekends springen er toch nog altijd uit, zoals het weekend in Rotterdam. We sliepen toen allemaal op een boot met een centrale plaats om gezellig samen te zitten. Er stond ook een piano, waar een paar collega’s spontaan begonnen op te spelen. Zo’n leuke, ongedwongen momenten zullen me altijd bijblijven.

Een ander topmoment was tijdens het ACA-weekend in Berlijn, waar we op een avond in een cafe met enkel Rammstein muziek gezeten hebben, een stuk van een life rock optreden gezien hebben en daarna tot in de late (of vroege) uurtjes in een discotheek gaan dansen zijn. Eén van de plezantste avonden met ACA collega’s ooit!